167. Snekerstraat. Zuivelschool, gestart in 1904. Momenteel Okkinga Communicatie.

De Bolswarder Zuivelschool behoort tot de wortels van de Friese kenniseconomie. In een periode van ruim honderd jaar werden een paar duizend zuivelexperts en later levensmiddelentechnologen opgeleid in de Friese Hanzestad. De reputatie van de Zuivelschool gaf Bolsward de dynamiek van een studentenstad en vervulde de stad met trots. Tegenwoordig vormen de melkveehouderij, de zuivelindustrie en alle food producerende bedrijven een enorme economische kracht in Noord-Nederland. De trots van weleer én de importantie van de sector van nu, inspireerden een aantal Bolswarders om een reünie én congres te organiseren voor iedereen die in de ontwikkeling, innovatie of productie van voeding werkzaam is. Het congres vindt plaats op vrijdag 4 oktober 2024, aan de vooravond van de Dutch Foodweek.

Reuring in de sector

Tegenwoordig is er veel te doen over het thema voeding en de productie er van. De provincie Fryslân biedt aan veel organisaties vruchtbare bodem om te werken aan duurzame voedselveiligheid, het voorkomen en tegengaan van voedselverspilling, voedselproductie, de zorg voor de bodem en het landschap, én het realiseren van innovaties. Belangrijk! Omdat de wereldbevolking groeit en voeding inherent is aan welzijn en dus ook aan veiligheid en stabiliteit, binnen bepaalde kaders. Daarnaast is het goed voor omzet, rendement en werkgelegenheid. Noord Nederland draagt substantieel bij aan de top 3 positie die Nederland wereldwijd inneemt in de landbouwexport. Gezamenlijk voeden wij miljarden consumenten en dragen wij substantieel bij aan de economische ontwikkeling en werkgelegenheid.

De beslissers van nu

Veel van de voormalige studenten aan de Zuivelschool werken inmiddels op hoge posities bij voedingsmiddelenbedrijven overal in de wereld. Het congres biedt inspiratie aan iedereen die in de ontwikkeling, innovatie of productie van voeding werkzaam is, grondstoffen levert, ingrediënten ontwikkelt , groei financiert of producten van A naar B brengt. Dit alles met – volgens de initiatiefnemers – één doel; Bolsward en Fryslân positioneren als een inspirerende, toonaangevende voedingsbodem voor food, foodproductie, -ontwikkeling, -onderwijs en –innovaties.

Jongere generatie krijgt een hoofdrol

In deze 2e editie is er speciale aandacht voor jongeren, studenten en young professionals. We zorgen ervoor dat informatie en inspiratie over en weer vloeit. Er wordt dus niet alleen vanuit de senioren en professionals van nu vertelt over nut en noodzaak, we willen de jongeren ook een podium bieden en laten vertellen wat hen bezighoudt, wat zij belangrijk vinden en waar zij hun pijlen op richten.

 

Foto: Stichting Bolsward Historie