167. Snekerstraat. Zuivelschool, gestart in 1904. Momenteel Okkinga Communicatie.

De Bolswarder Zuivelschool behoort tot de wortels van de Friese kenniseconomie. In een periode van ruim honderd jaar werden een paar duizend zuivelexperts en later levensmiddelentechnologen opgeleid in de Friese Hanzestad. De reputatie van de Zuivelschool gaf Bolsward de dynamiek van een studentenstad en vervulde de stad met trots. Tegenwoordig vormen de melkveehouderij, de zuivelindustrie en alle food producerende bedrijven een enorme economische kracht in Noord-Nederland. De trots van weleer én de importantie van de sector van nu, inspireerden een aantal Bolswarders om een reünie én congres te organiseren voor iedereen die in de ontwikkeling, innovatie of productie van voeding werkzaam is. De reünie en het congres vinden plaats op vrijdag 5 oktober, beide natuurlijk in Bolsward.

 

Tegenwoordig is er veel te doen over het thema voeding en de productie er van. De provincie Fryslân biedt aan veel organisaties vruchtbare bodem om te werken aan duurzame voedselveiligheid, het voorkomen en tegengaan van voedselverspilling, voedselproductie én het realiseren van innovaties. Belangrijk! Omdat de wereldbevolking groeit en voeding inherent is aan welzijn en dus ook aan veiligheid en stabiliteit. Daarnaast is het goed voor omzet, rendement en werkgelegenheid. Noord Nederland draagt substantieel bij aan de top 3 positie die Nederland wereldwijd inneemt in de landbouwexport. Gezamenlijk voeden wij miljarden consumenten en dragen wij substantieel bij aan de economische ontwikkeling en werkgelegenheid.

 

De reünie richt zich op alle voormalige studenten aan de Zuivelschool in Bolsward. Veel van hen werken inmiddels op hoge posities bij voedingsmiddelenbedrijven overal in de wereld. Het congres biedt inspiratie aan iedereen die in de ontwikkeling, innovatie of productie van voeding werkzaam is, grondstoffen levert, ingrediënten ontwikkelt , groei financiert of producten van A naar B brengt. Dit alles met – volgens de initiatiefnemers – één doel; Bolsward en Fryslân positioneren als een inspirerende, toonaangevende voedingsbodem voor food, foodproductie, -ontwikkeling, -onderwijs en –innovaties. En natuurlijk een prachtige reünie van al die ‘voormalige sûvels’ in gastvrij Bolsward.

 

Foto: Stichting Bolsward Historie